Verschil tussen Hartenjagen en Schoppenjagen

Hieronder vind je het verschil tussen Hartenjagen en Schoppenjagen.

Overeenkomsten

Hartenjagen en schoppenjagen zijn allebei kaartspellen en er zijn overeenkomsten in de spelregels. Er zijn verschillen rondes waarin spelers om de beurt een kaart op tafel leggen. De kaart met de hoogste waarde wint de slag.

Er wordt gebruik gemaakt van een standaard kaartspel en de kleuren spelen een belangrijke rol. Bij hartenjagen mag niet worden uitgekomen met een hartenkaart. Voor schoppenjagen geldt hetzelfde, maar dan voor de schoppenkaarten.

Verschillen

Het grootste verschil tussen beide spellen is het doel van het spel. De winnaar is bij Amerikaans hartenjagen degene die de minste aantal punten haalt. Met Nederlands hartenjagen wordt er eerst gespeeld tot 50 punten, daarna wordt er teruggegaan naar 0. Bij Schoppenjagen is het doel om slagen te nemen en punten te verdienen. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Bij hartenjagen wordt de score individueel bijgehouden. Schoppenjagen wordt over het algemeen met 4 spelers gespeeld verdeeld in 2 teams.
Met Amerikaans hartenjagen krijg je strafpunten bij een hartenkaart (elk 1 punt) of de schoppenvrouw (13 strafpunten).
Bij de nederlandse versie van hartenjagen krijg je naast de schoppenvrouw (5 punten) en de hartenkaarten (elk 1 punt) ook nog punten voor de klaverenboer (2 punten).
Met schoppenjagen telt elke slag als 1 punt, vermenigvuldigd met 10. Per 10 overslagen krijg je 100 strafpunten.

Hartenjagen kent geen troefkleur, de hartenkaarten zijn alleen van belang voor de eindstand. Bij schoppenjagen zijn de schoppen troef.
Verder maakt het bij hartenjagen niet uit hoeveel slagen je hebt gewonnen, bij schoppenjagen is het aantal slagen wel bepalend voor de eindstand.

Schoppenvrouw en klaverenboer

Bij (Nederlands) hartenjagen levert de schoppenvrouw 5 strafpunten op. Bij Amerikaans hartenjagen levert die kaart maar liefst 13 strafpunten op.
Met schoppenjagen is de schoppenvrouw een gewone troefkaart.
Verder levert de klaverboer bij (gewoon) hartenjagen 2 (straf)punten op. Bij Amerikaans hartenjagen en schoppenjagen is dit een normale kaart.

Bieden en doorgeven van de kaarten

Met Amerikaans hartenjagen kan de doorgeefstrategie van de kaarten bij aanvang van de ronde bepalend zijn. Nadat de kaarten zijn gedeeld, kiest iedere speler 3 kaarten uit om om door te geven aan de tegenstanders.
Bij schoppenjagen is het bieden een belangrijk onderdeel van het spel. Bij aanvang van elke ronde zeggen de spelers hoeveel slagen ze denken te halen in die ronde. Als het aantal slagen niet wordt gehaald, worden er strafpunten toegekend.

Uitkomen met harten en schoppen

Met hartenjagen mag een speler pas uitkomen met een hartenkaart als die kleur al een keer gespeeld is.
Voor schoppenjagen geldt hetzelfde maar dan voor de schoppenkaart.
Verder moet je bij hartenjagen en schoppenjagen kleur bekennen, dus je mag geen ander kleur spelen dan waarmee is uitgekomen, tenzij je niet anders kunt.