Speeltips Hartenjagen

Hartenjagen heeft eenvoudige spelregels, maar goed spelen is nog niet zo simpel.

Eerste helft

Het gaat erom om in de eerste helft van het spel zo min mogelijk (straf)punten te verzamelen. Schoppenvrouw levert 5 punten op, klaverenboer 2 punten en elke harten 1 punt. Een slag met harten levert dus al aardig wat punten op.

Wie echter alle punten verzamelt, wint juist. Alle tegenstanders krijgen nu 15 strafpunten.

Samenwerking

Een leuk onderdeel van het spel is samenwerking. Degene die het klassement aanvoert, hoort tegenstand te ondervinden van de andere spelers. Die moeten nu risico's nemen om de leider van het klassement zoveel mogelijk punten aan te smeren door b.v. de schoppenvrouw langer vast te houden. Door het maken van bondjes kan het risico worden verminderd.

Tweede fase

Het is belangrijk om in de gaten te houden dan een speler niet veel minder punten verzamelt dan de andere spelers, want in de tweede fase wordt het spel op zijn kop gezet. De tweede helft van het spel verloopt in het algemeen ook sneller dan de eerste helft. Wat eerst strafpunten waren zijn nu winstpunten, maar ook hier geldt dat alle punten verzamelen niet goed is, want dat levert die persoon dan juist weer 15 strafpunten op. Het streven is dus om 14 punten te verzamelen, door b.v. in 1 van de eerste slagen een lage hartenkaart te spelen.

Ook in deze fase van het spel moet samengewerkt worden tegen de leider van het spel.