Geschiedenis van Hartenjagen

Hieronder vind je de geschiedenis van hartenjagen

1750

Hartenjagen is waarschijnlijk ontstaan uit Reversis wat populair werd in Spanje rond 1750.
In dit spel kreeg je een strafpunt voor elke gewonnen slag, en extra punten voor Hartenboer en Hartenvrouw. In een vergelijkbaar spel "4 boeren" moest je vermijden om slagen met boeren binnen te halen (die elk 1 strafpunt waren) en het vermijden van Schoppenboer die twee punten waard was.

1880

Hearts ontstond tijdens de jaren 1880 in de Verenigde Staten. In het boek The Standard Hoyle uit 1887 staat vermeld dat het pas sinds de laatste 5 jaar word gespeeld en waarschijnlijk van Duitse oorsprong was. Het was een kaartspel voor 4 spelers met als doel het vermijden van slagen. Sindsdien is het spel weinig veranderd. Er werden 2 varianten genoemd, namelijk Double or Eagle game. De eerste variant was de voorloper van Spot Hearts.

1909

In 1909 werd aangepast dat de Schoppenvrouw de kaart met de meeste strafpunten waard was. Die variant werd Discard Hearts genoemd of Black Lady, vanwege de toevoeging van het doorgeven van ongewenste kaarten aan andere spelers na het delen van de kaarten. Deze nieuwe variant is sindsdien het standaard spel van Hartenjagen in Amerika geworden. In het begin had Black Lady niet de optie van Shooting the Moon, die mogelijkheid ontstond pas later.

1920

In 1920 ontstond de Ruitenboer variant (10 punten). Iets later werd de puntentelling omgedraaid, zodat de strafpunten als positief werden weergegeven, in plaats van negatief.

1939

Shooting the Moon ontstond voor het eerst in Engeland in 1939 in een variant die Hitting the Moon werd genoemd. Tegenwoordig is dit een normaal onderdeel van het spel Black Lady.
Intussen verscheen in Groot-Brittannië het spel Black Maria met aanvullende strafpunten bij de schoppenkaarten en een andere afsplitsing wat Omnibus Hearts werd genoemd.

1992-2009

Hearts is mede populair geworden sinds het een standaard onderdeel was van het besturingssysteem Microsoft Windows (van Windows 3.1 tot en met Windows 7), hoewel het in feite de variant Black Lady betrof. Ook door verscheidene internet spellenwebsites is de populariteit van het spel toegenomen.